Waarom het Zuid-West College

Op onze school dagen we je uit om op jouw niveau het beste uit jezelf te halen, als leerling én als persoon!

 

10 goede redenen om voor het Zuid-West College te kiezen:

 1. Veilige school

Wij bieden een veilige leer- en werkomgeving. Met elkaar zorgen we voor een goede sfeer in de school: schoon, rustig en respectvol. Hier helpen de schoolstewards bij, dit zijn bovenbouwleerlingen uit de opleiding sport, dienstverlening en veiligheid. Alle medewerkers, waaronder ook de anti-pestcoördinator en alle leerlingen zorgen dat de school een prettige plek is. Jij kunt ook je steentje bijdragen!   

 1. KoersKlas: opstroom naar een hoger niveau

We hebben in de onderbouw klassen waarin de mogelijkheid is om op te stromen naar een hoger niveau. We hebben hiervoor de KoersKlas basis, KoersKlas kader en KoersKlas mavo. Het basisschooladvies bepaalt in welke klas je komt. Heb je bijvoorbeeld een KL-advies, dan kom je in de KoersKlas kader, waar je ook op mavoniveau uitleg en toetsen kunt krijgen.

In de klassen geven we op twee niveaus les en krijg je opdrachten en toetsen op twee niveaus aangeboden. Je mag zelf kiezen of je de opdrachten ook op het hogere niveau maakt. Zo heb je de mogelijkheid om te kijken of je ook een hoger niveau aankan.

Om te zorgen dat je probleemloos van het ene naar het andere niveau kunt doorstromen, bieden we alle vakken los aan.

 1. KompasKlas

Als je een basis-advies met leerwegondersteuning (BL LWOO) hebt, kom je in aanmerking voor de KompasKlas. Deze klas biedt jou een vaste structuur om tot leren te komen. Je hebt een eigen lokaal, een vast en klein docententeam en veel contact met je mentor. Hierdoor kan je je goed concentreren op je studieresultaten. Dit zorgt ervoor dat je zorgeloos kunt doorstromen naar de bovenbouw.

 1. ZW-uren (Zuid-West-uren)

Het is belangrijk dat je zelf leert kiezen, plannen en organiseren. Daarom kun je tijdens de ZW-uren zelf bepalen wat je nodig hebt: wil je zelfstandig werken, juist samenwerken, in stilte of achter de computer aan de slag? Ook kun je kiezen voor studievaardigheden, bijlessen, preteaching en verlengde instructie voor verschillende schoolvakken. We werken met weekplanners waarbij je je opdrachten kunt laten aftekenen. Zo volgen we wat je doet en wat je kunt! 

De ZW-uren zijn voor leerlingen die op kader- of mavoniveau bij ons studeren.

 1. Beroeps- en keuzemodules

Om je voor te bereiden op de profielkeuze aan het eind van leerjaar 2, zal je in de onderbouw praktische modulen op ons moderne leerplein volgen. Zo maak je kennis met de verschillende profielen in onze bovenbouw. Al vanaf klas 2 loop je stage, zo kun je je goed voorbereiden op je vervolgstudie. Op het Zuid-West College bieden we de volgende beroepsgerichte opleidingen aan:

 • zorg en welzijn
 • economie en ondernemen
 • dienstverlening en producten met als richting ICT
 • dienstverlening en producten met als richting sport, dienstverlening en veiligheid 
 1. LWOO

Als je recht hebt op leerwegondersteuning (lwoo) dan ben je van harte welkom op het Zuid-West College. We hebben de Kompasklas voor leerlingen met een basis lwoo-advies, maar ook als je een kader- of mavo-advies met lwoo hebt, kunnen we je helpen. Je krijgt ondersteuning op maat: we bieden je wat je nodig hebt!

 1. Goede ondersteuningsstructuur

In samenwerking met ons ondersteuningsteam en je ouder(s)/verzorger(s) zoeken we passende begeleiding om zo jouw schoolperiode een leerzame en leuke tijd te laten zijn. We helpen je als je moeite hebt met leren, maar ook als je het bijvoorbeeld heel spannend vindt om opeens in het voortgezet onderwijs te zitten.

 1. Mentor

Van de eerste tot aan de vierde klas krijg je een persoonlijke mentor. Hij of zij helpt je om je wegwijs te maken, zorgt ervoor dat je je prettig voelt en bespreekt je leerresultaten met je. De mentoren op het Zuid-West College zijn professionele begeleiders en werken met jou en je ouder(s)/verzorger(s) samen om te zorgen dat je een diploma haalt!

 1. Rots en Water

In de brugklas krijg je Rots en Watertraining. Deze training wordt gegeven door onze eigen docenten. De training leert je hoe je met elkaar om hoort te gaan en gaat over het voorkomen en aanpakken van pesten. Door Rots en Water sta je steviger in je schoenen en zorg je ervoor dat de school een fijne plek is om samen te zijn en samen te leren.

 1. Schoolactiviteiten

Van brugklaskamp tot een buitenlandreis in de bovenbouw. Van naschoolse sport tot culturele uitstapjes. Van gastsprekers in de lessen tot stages bij bedrijven en instellingen. Leren is leuk! Je leert niet alleen in het klaslokaal, maar ook tijdens de activiteiten doe je kennis op. Met deze kennis ben je klaar voor een succesvolle toekomst. Een toekomst die begint op het Zuid-West College!